PekkaMansala

Open Office sekoilee

Pienen pakkasen pouta-aamua kaikille !

Sanokaas kelle minun pitäisi urputtaa ? Mikä olisi oikea osoite ?

Olen perin juurin tämpääntynyt Open Officen sekoiluun ja lista senkun pitenee:

OPEN OFFICE

OO:n ”Viimeisimmät asiakirjat” on niputtanut tekstit ja taulukot yhteen, jolloin "Viimeisimmät asiakirjat"- luettelo lyhenee turhan takia.

”Päiväkirjan” skandit ja astemerkit muuttuvat pari päivää kirjoittamisen jälkeen kiinalaisiksi.

Jos taulukossa haluaa tyhjentää yhden solun, ”del” ei riitä. On klikattava uudestaan.

OO Calcin graafien trendikäyrät vajavaisia. On vain lin ja exp.

Kopioin viimetalvisen lumitaulukon uuteen käyttöön. Vaikka arvot poistettiin, graafi näytti silti vanhoja lukemia. Piti poistaa koko kuva. En saanut pylväitä nollattua.

Lyöntivirheen takia taulukon kursori katosi näkyvistä. Ohjelma (Calc) piti sulkea ja avata näkymän normalisoimiseksi.

Äsken 8.11.2017 suljin koneen hetkeksi ja avasin taas. Nyt tämän päivän ja huomisaamun skandit ovat kiinalaisia. Kyseessä on päiväkirjanomainen tekstitiedosto.

Linkin kopioiminen tekstiin vaatii käymistä valikoissa. Joskus www-likki muuttuu tekstissä hyperlinkiksi lisäämällä perään välilyönnin. Välillä on käytävä valikossa "Lisää hyperlinkki". Se taas vaatii ylimääräistä askartelua.

Tekstitiedosto (.rtf) meni taas kelvottomaksi. Ei aukea. "Yleinen I/0-virhe". Ei aukea edes Wordilla eikä sen "Avaa ja korjaa"-toiminnolla.

Muotoilun "Vaihda kirjainkokoa" ei toimi. Mahdollisuutena annetaan "Ensimmäinen kirjain isolla, muut pienellä". Muuttaa kaikki pieneksi.

Calcin viivanpaksuus ei toimi. Tulee joko ohut tai paksu viiva, mutta ei siltä väliltä.

OO:n tavutus ei toimi. Ei tavutaan mitään, vaikka sanoo homman olevan valmis ja tavutettavaa löytyisi.

Myöskään oikoluku ei toimi. Ei edes kieliasetusten jälkeen. Ei tee mitään, mutta sanoo silti homman olevan valmis.

Tein illalla taulukon "Kulutuspiikki.xls". Aamulla avatessani sen graafit olivat kadonneet.

 

Käyttäisin laillisesti joskus v. 2003 MS:lta ostamaani MS Officea, mutta se ei enää latautunut uudelle Win10-koneelleni. Nyt yritän pärjätä korvikkeilla.

Mistä uusi korvike ? MS on hinnoitellut tuotteensa pilviin.

Sorry kirjoitusvirheeni. Loppiaisen aivoinfarkti sekoitti sanoja ja kirjaimia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hienoa Pekka kun selvisit noin hyvin aivoinfarktistasi, että pystyt jo nyt kirjoittamaan noinkin vaikeaa tekstiä. Onnittelut!

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Kiitos rohkaisusta ! Yritys, erehdys ja aika ovat työkaluni :-).

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kuulostaa kyllä siltä, että ongelmat olisivat suurempia tai laajempia koko koneessa eli levy menossa rikki tms., mutta se pitäisi näkyä muinakin ongelmina.

Käytä Openofficen omia tiedostoformaatteja ja muita vain silloin, kun lähetät tiedostoja muille. Tiedostoformaattimuunnokset ovat aina mahdollisia virhelähteitä. En ole muita OO:n (tai LO nykyisin) osia kuin oowriteria käyttänyt pitkään aikaan ja sen oma formaatti .odt.

Minä lisään linkit siirtymällä linkkitekstin alkuun tai loppuun, sitten Shift-Ctrl-[nuoli sivulle] riittävän monta kertaa (yksi nuoli laajentaa valintaa sana kerrallaan) ja kun valinta on valmis, Ctrl-K, jolloin tulee dialogi, johon voi lisätä linkin kohteen. Jos oowriter huomaa, että kyseessä on URL, se tekee siitä automaattisesti linkin, kun URL päättyy eli yleensä välilyöntiin.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"... ja sen oma formaatti .odt".
Olen vältellyt OO:n omien formaattien käyttöä. Kuvittelin kauan, että tekstissä .rtf olisi yleisformaatti, mitä kaikki ymmärtävät. Eipä näytä olevan. Nykyään käytän vanhaa .doc-muotoa, vaikka sekin sekoilee ja muuttaa ääkkösiä. Toki hieman vähemmän kuin .rtf.
Linkin yritän nykyään lisätä "Lisää hyperlinkki"-toiminnolla.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kyllä rtf on menneen talven lumia, eikä OO ole koskaan ollut kovin hyvä sen eri versioiden hallinnassa.

"Olen vältellyt OO:n omien formaattien käyttöä."
Paha virhe. Ehkä kannattaisi työskennellä juurikin sillä ja sitten tallentaa vielä toiseenkin formaattiin?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #6

Tunteeko mikään muu ohjelma OO:n formaattia, kun tiedosto on tekstiä tai taulukko ?
Tuli mieleen NASA:n ongelma. Sillä on monta hylly-km sateliittien keräämää datanauhaa, mutta edes NASA itse ei enää pysty lukemaan tietoa. Joko tekniikka tai ohjelmat ovat liian vanhoja.
Kuinkas sitten tavallinen tallaaja...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #8

"Tunteeko mikään muu ohjelma OO:n formaattia, kun tiedosto on tekstiä tai taulukko ?"
Sehän on universaali asiakirjastandardi:

https://fi.wikipedia.org/wiki/OpenDocument

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #11

Että sillee...
Tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla.
Ja minä kun luulin varmistavani kaiken .rtf-muodolla. Senhän sanottiin olevan yleispätevä.
Siis ratkaisu skandiongelmaani on käyttää jatkossa OO:n omaa tiedostomuotoa. Samoin se olisi siis säilyttänyt graafit uudessa taulukossani ?

Uusi pieni taulukkoni on vielä pelastettavissa, mutta vanhat OO:lla avaamani tekstit (kaikki muotoa .rtf) ovat jo pilalla. Pahus.

Mitä tapahtuu, jos tiedostohallinnassa nimeän tekstit ja taulukot uudestaan .odt-muotoon ? Onko eroa teksteillä ja taulukoilla ?

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #12

Tiedostonhallinnalla voit tehdä vain lisää vahinkoa. Jos ongelmana on pelkästään skandit, se on helppo korjata etsi-korvaa-toiminnolla.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #13

"...helppo korjata etsi-korvaa-toiminnolla".
Kokeilin jo. Ongelmana on sekä skandi, että sen perässä oleva merkki. OO muutti aina kaksi merkkiä kerrallaan korvaten merkkiparin yhdellä kiinalaisella. JOS oikein näin, kiinalainen oli aina samannäköinen riippumatta toisesta merkistä skandin perässä.
Olisi pitänyt silloin ymmärtää käyttää etsi-korvaa-toimintoa. Yritän nyt. Löytyi yksi saastunut teksti. Toiminto korvaa vain ääkkösen. Toinen merkki on lisättävä käsin, joten koko asiakirja on käytävä läpi sana kerrallaan kuitenkin.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #15

En nyt välttämättä ymmärtänyt, mutta auttaisiko neuvo, että kopioi korvattava merkki(jono) leikepöydälle ja sieltä etsi-korvaa-dialogiin. Se ei nimittäin ole välttämättä sama kuin miltä näyttää.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #16

Tarkoittanet, että käyttäisin pidempää tekstinpätkää etsi-korvaa-toimintoon ? Äskeisen kokeiluni perusteella oletan, että skandia seuraava toinen merkki jää muuttamatta. Toiminto korvaa vain skandin. Sen jälkeen korjattuun tekstiin on käsin lisättävä se toinen merkki. Se on pääteltävissä tekstistä. Sanat on siis mietittävä uudestaan. Tai jätettävä homma tekemättä.

"Cmabridgen yilopitson tuktimusken mukaan ei ole väilä msisä jäjretsyksessä sanan kijraimet ovat, ainoa täkreä aisa on, että esnimmäinen ja viimienen kijrain ovat oikelila piakiolla. Loput voivat olla missä jäjretsyskessä tahasna ja imhinen voi sitli lukea tekstin ongemlitta, koksa aiovt eiävt lue jokaitsa kijraitna eriskeen, vain sanan kokoniasuuetna. Hevletin ällitsyttävää."

Helpointa siis jättää seonnut teksti ennalleen ja lukea se sellaisenaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #12

"Mitä tapahtuu, jos tiedostohallinnassa nimeän tekstit ja taulukot uudestaan .odt-muotoon ? Onko eroa teksteillä ja taulukoilla ?"
Raimo tuossa jo vihjaisikin, ettei ole hyvä idea. Nimeäminen muuttaa vain nimeä, mutta eri tiedostotyypeillä on eroa sisäisessä rakenteessakin, joka ei tällä tempulla muutu. Sitten se on tuurissaan, miten OpenOffice lukee .rtf-tiedoston, joka on nimetty .odt-tiedostoksi. Skandiongelman ratkaisua tuskin tulee tuolla.
Eli kun tekee .rtf-tiedoston tallennuksen (eri nimellä mielellään, lisäten nimeen vaikka OO) Openofficesta .odt-tiedostoksi, se sisäinen rakennekin muuttuu. Skandit voinee silti joutua korjaamaan Etsi ja korvaa -toiminnolla, mutta eihän siinä ole kuin pari eri kirjainta, jotka tarvitsee muuttaa Korvaa kaikki -valinnalla.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Ihan tyypillistä, että ongelma on tuolin ja näppäimistön välissä.

Rtf eli Rich Text Format ei ole yhdenkään natiiviformaatti ja sitä pitäisi käyttää vain ohjelmasta toiseen tiedostoa siirrettäessä.

Ctrl-K on ihan sama, mutta ei tarvitse nostaa kättä näppäimistöltä. Toimii aika useissa ohjelmissa, kuten Moodlessa, joka lienee yleisin oppimisalusta. Ainakin Turun Yliopisto ja Novida käyttävät sitä ja olen TY:n avoimen yliopiston kursseilla aika usein kirjoittanut suoraan Moodleen. Muita joita kannattaa muistaa, ovat Ctrl-S (save), -F (Find), -P (print). On niitä muitakin, mutta ei tule nyt mieleen, ja jotka toimivat melkein kaikkialla.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hiukka niukasti tietoja. Mikä käytöjärjestelmä, mikä OO-versio, mikä tiedostomuoto tekstiasiakirjoilla, entäs taulukolla? Mikä on OO:n käyttöliittymän kieli (tod. näk. suomi), entä asiakirjan?

[OO:n ”Viimeisimmät asiakirjat” on niputtanut tekstit ja taulukot yhteen, jolloin "Viimeisimmät asiakirjat"- luettelo lyhenee turhan takia.]
Tämä on ominaisuus eikä vika (-;
https://wiki.openoffice.org/wiki/Documentation/FAQ...

Outoja virheitä näyttäisi pukkaavan. Vähän vaikea sanoa, missä vika.
OO:n rinnakkaisversio LibreOffice saattaa toimia hieman toisin. Jos sen asentaa, OO kannattaa ensin poistaa.
https://fi.libreoffice.org/

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Käyttis on nyt Win10 Home. Versio 1709.
Ohjelma Apache Open Office 4.1.3. Latasin hätäpäissäni syksyllä, kun en osannut asentaa laillisesti ostamaani MS-Officea (Word ja Excel) vm. 2003. Toimi hyvin XP-koneessani ja riitti tarkoituksiini.

Tekstissä käytin siis ensin .rtf ja nykyään vanhempaa .doc-muotoa. Kumpikin sekoittaa skandeja. Tekstit ovat liki kaikki aikanaan Wordilla laadittuja.
Samoin lähes kaikki taulukot ovat Excelin peruja eli sillä aloitettuja. Eilen tekemäni uusi taulukko on muotoa .xls ja jo aamulla se hukkasi taulukon graafit.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Käyttis ja OO-versio ovat yhteensopivia keskenään, koska toimivat minullakin, tosin näkyi olevan 4.1.5, mutta ei se kolmas versionumero isoa eroa tee.

Microsoftin käytänteistä en ole täysin selvillä, mutta eihän se bisnes pyörisi, ellei ohjelmistoja saisi vanhennettua jotenkin. Antaisvatkohan MS-officeen jonkun edullisen päivityspaketin, kun on jo lisenssi?

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Olen käyttänyt vuosia Linux Ubuntua, mutta joulun alla vaihdoin uuteen koneeseen, johon tuli Linux Mint 18.3 Cinnamon 64 bit. Se lienee yksi kevyimmistä käyttöjärjestelmistä eli nopea myös vanhemmissa koneissa. Minulla käyttöjärjestelmä latautuu 10 sekunnissa. Linuxien mukana oli aluksi Open Office, sitten se päivittyi Libre Officeen. Jotenkin olen pärjännyt sen kanssa, vaikka osaamiseni on niin ja näin. Taltioin usein xls- ja rtf -muodoissa, joten hyvä kun otitte asian puheeksi, jotta osaan varoa huikan. Toistaiseksi Excelin komennot ja kaavat ovat toimineet sellaisinaan Libre Officen Calcissa, mutta on hyvä olla liikaa luottamasta.

Ainoa Windows 10 ja MS:n Office paketti minulla enää on Kurio-tabletissa (Hongkong myi sitä 90 €:lla jouluna 2016). Tarvitsemme sitä vanhassa Canonin skannerissa ajureitten takia ja e-reseptin kirjoittamisessa. Muuten se on pölyyttymässä.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Kiitos kaikille kommenteistanne ja avustanne !

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Saatko Office 2003 version asennetuua koneeseen. Sen pitäisi onnistua koska joudin juuri asentamaan uudestaan oman Office 2007:n joka on päivitysversio 2003:sta ja asentamaan 2003:n ensin.Jos saat niin kokeile käyttää yhteensopivuustilaa. Kun Office 2003 on asennettu älä avaa kumpaakaan ohjelmaa vaan klikkaa hiiren oikealla painikkeella wordin ja/tai excelin kuvaketta. Valitse avautuvassa ikkunassa Yhteensopivuudet. Yhteensopivuustilassa olevaan ruutuun "Suorita ohjelma yhteenopivuustilassa" rasti niin saat valikon auki mistä valitset sen Windows version minkä yhteensopivuustilassa haluat Wordia ja exceliä suoritettavan. Kannattaa varmuuden vuoksi tehdä sama operaatio molemmille sekä wordille ja excelille.
On hyvin mahdollista että se toimii yhteensopivuustilassa. Jos ohjelmien kuvakkeet eivät asennu työpöydälle löydät ne siltä kovalevyltä (oletus C:) mihin ohjelman asensit. Avaa c levy ja program files(x86)/Microsoft Office/Office12 (selaa alaspäin tiedostoja kunnes näet ohjelmien kuvakkeet missä lukee sovellus ja suorita tuo yhteensopivustila. Lykkyä tykö.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Windows 10 pro versio mutta asennettu myös home versioon.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa