PekkaMansala

Kaikki blogit puheenaiheesta Kalevala

Kenen Kalevala?

Vaikka tänään on Eino Leinon päivä, ajauduin pohtimaan Kalevalaa. Kimmokkeen siihen antoi viikko sitten julkaistu Ylen uutinen, jossa karjalaisaktivisti Tuomo Kondie sanoo, että "Kalevala on karjalaisilta varastettu"

Laulu Saaren suuresta vahdista

Syntyi kerran suuri koira

haukku valkoharjallinen,

musti mustaturvallinen,

vihersilmä villahäntä,

maski rauankarvallinen,

kylessä kuva päivösen

Otti aarin anturaansa,

käppäs kylän käpäläänsä

Haukku kuului Harjavallass'

henki höyrys Huhinmaalla,

häntä heilui Heinolassa,

pää keikkui Pyhäjoella

 

Oli tuo rakki rautahammas,

vihersilmä villahäntä

pohjosen paloilla pihassa,

vaaramailla vahtimassa

Aurinko siitä aleni,

lauhtui päivä laskiessa

Hallin haukku hiipuikseli,

Sanan valta

Luin Kalevalan läpi alusta loppuun, ja vaikka Kalevalan päivästä on jo aikaa, miksipä en julkaisisi blogikirjoitusta aiheesta juhannuksenakin, eihän se ole kuin yksi monista kristinuskon omimista pakanallisista juhlapäivistä. Motiivi: sain päähäni idean etsiä sieltä sanontoja, jotka ovat jääneet elämään ja ovat joko sellaisenaan tai muuttuneina yhä tunnistettavissa ja käytössä. Minua tämä läpikäynti kiehtoi, kuten kiehtoo Kalevalakin. Hieman samantapainen tunne on tullut lukiessani kypsällä iällä uudestaan muitakin klassikkoteoksia. Väistämättä tulee mieleen esimerkiksi, että A.

Kuittijärven talvinen ympäriajo

Me suomussalmelaiset asumme "Vienan Karjalan kainalossa" ja olemme siitä yhtä hyvin tietoisia kuin iloisia. Kuntamme itäraja edustaa reilusti yli 10 % koko valtakunnan itärajasta ja suhteet rajan yli toimivat paremmin kuin hyvin. Jo yli 25 vuotta eräänä vakiokäytäntönä on ollut, että Suomussalmen pieni delegaatio käy Kalevalan vanhainkodissa viemässä jouluterveisiä ja keittiön toivomat lahjat (kodinkoneet ym). Kalevala eli Uhtua on Suomussalmen virallinen ystävyyskunta.

Havaintoja Itä-Karjalasta, osa III

Aiemmat kirjoitukseni rajantakaisesta Karjalasta herättivät tietyssä lukijakunnassa varsin voimakkaita tunteita ja merkittävä osa saadusta palautteesta on liittynyt siihen käsitteistöön, jolla olen kyseistä aluetta kuvaillut. Katson näin ollen parhaaksi selventää ensi alkuun muutamia valitsemiani sanoja, vaikka nykymaailmassa usein tuntuukin, että mikä tahansa internetiin kirjattu sana voidaan tulkita aina loukkaavaksi jonkun piirin keskuudessa.

Havaintoja Itä-Karjalasta, osa II

Karjalan kieltä puhutaan Karjalan tasavallassa enää vain pienissä maalaiskylissä. Kieli jakautuu murteiltaan kolmeen pääkategoriaan, joista pohjoisin on Vienassa puhuttu varsinaiskarjala, eteläisin Aunuksessa puhuttu livvinkarjala ja itäisin Äänisen rannoilla puhuttu lyydi. Tämä on historiallisesti johtanut siihen, ettei karjalalle ole edelleenkään luotu oikeaa yhtenäistä kirjakieltä, eivätkä kielitieteilijät ole vieläkään päässeet yhteisymmärrykseen siitä, voiko esimerkiksi vienankarjalaa pitää omana kielenään vai yhtenä suomen itämurteista.

Havaintoja Itä-Karjalasta, osa I

Matkailu Venäjän Karjalassa voi olla historiaa tuntemattomalle ihmisille varsin hämmentävää, sillä viralliset rajalinjat nykyisen Karjalan alueella eivät vastaa enää juurikaan perinteisiä kieli- ja kulttuurirajoja. Suomelle kuuluneet Karjalankannas ja Laatokan Karjala on tätä nykyä jaettu hallinnollisesti Pietaria ympäröivän Leningradin oblastin ja pohjoisempana sijaitsevan Karjalan tasavallan kesken, samalla kun Terijoen kaupunki lähimaastoineen on liitetty suoraan Pietarin kaupunkiin.

Hyvää kalevalanpäivää, ja toivotaan että muistitte

Muistelippa muistojansa, ajatteli aatteloitaan, kaivelimpa unheloita, katselimpa Kalevaista.

 

Kalevalaa nykymenossa

Vapaavuorossa vapaasti
saapi lapset lasketella
luikuriakin lauleskella.
Siinä saapi paineet kyydin
itkut naurut lautasella
runot rustattu riimitellen.

Vapaavuorossa kukin kurissa
politiikan poljenosta
vihapuheen vihjailuista
ylistäen yllätymme
kerta toisensa puheista
kiittävistä kiitoksista!

Julkaise syötteitä